Kokemuksia Zenwalk Linuxista

Ever tried Zen computing?

Zenwalk 2.4 + Xfce 4.4 BetaSlackware-pohjainen Zenwalk Linux on viime aikoina saavuttanut paljon suosiota, ja vaikka esimerkiksi Archiin verrattuna yhteisö on pieni, Distrowatchin listoilla Zenwalk majailee tätä nykyä sijan 20 paikkeilla. Ranskalaisperäinen, aikaisemmin Minislack-nimellä tunnettu jakelu on nyt ehtinyt noin kahden vuoden ikään, ja on tätä nykyä yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista varsinkin nopeutta ja keveyttä vaativiin low-end -koneisiin. Zenwalk on saatavilla kahtena eri versiona: Core-paketin koko on noin 300 megatavua, mutta myös täysversio mahtuu yhdelle normaalille CD-levylle.

Täytyy myöntää, että yksi syy Zenwalkin asentamiselle oli se, että siihen ei saanut asennettua Gnomea. Nyt tilanne on muuttunut; tämänkin työpöytäympäristön epäviralliset Zen-paketit ovat saatavilla, mutta virallista tukea Gnomelle ei vielä ole. Zenwalkin oletustyöpöytäympäristö on vikkelä ja yksinkertainen Xfce, nykyisessä 2.6-versiossa mukana on versio 4.4 Beta 2. Uusimman KDE:n Zenwalkille saa asennettua helposti Netpkg-paketinhallinnan kautta, mutta Zen-ideologiaan GTK-pohjainen Xfce sopii huomattavasti paremmin. Itse päädyin käyttämään Xfce:tä KDE-softilla, dcopserverillä ja Kiolla varustettuna.

The Zen Way

Mikä sitten on tämä Zen-ideologia? Virallisen kannan mukaan tärkeintä Zenwalkissa on modernius, nopeus, järkevyys, kokonaisuus ja evolutionaarisuus. Paketit ovatkin hyvin ajan tasalla, 2.6-version mukana tulee kernel-versio 2.6.16.16 ja lähes kaikki paketit ovat viimeisimpiä vakaita versioita. Tätä taustaa vasten on hieman kummastuttavaa, että Xorgin versio on vanha 6.9, kun Xorg 7.1 luokitellaan jo vakaaksi. Toinen versionumeroissa perässä laahaava paketti on gcc-kääntäjä, tarjolla on versio 3.4.6 (kirjoitettaessa uusin vakaa versio oli 4.1.1).

Lupaukset nopeudesta ovat perusteltuja. i486-optimoitu Zenwalk on yleisen palautteen mukaan uskomattoman nopea jopa kivikautisella laitteistolla - virallinen "hyvän suorituskyvyn" minimi on PIII-tason prosessori ja 128 megatavua RAM-muistia, mutta huonommallakin laitteistolla käytettävyys on siedettävää. Koska itse käytän uudehkoa laitteistoa, en voi kumota tai vahvistaa tätä väitettä, mutta verrattuna Kubuntuun, Debianiin tai Fedoraan Zenwalk loistaa sekä käynnistys-, käyttö- että sulkemisnopeudessa myös minun kokemusteni mukaan.

Zenwalkin järkevyys- ja kokonaisratkaisuajattelu näkyy siinä, että jakelu tarjoaa jokaiseen tarkoitukseen yhden hyväksi havaitun mutta yksinkertaisen sovelluksen. Zenwalk pyrkii myös tarjoamaan täydet multimedia-, internet- ja työpöytäominaisuudet käytettäviksi suoraan asennuksen jälkeen. Multimediasta vastaavat Gxine, Xfmedia ja XMMS-pohjainen Audacious. MP3-tíedostot toimivat ilman Kubuntu-tyylistä värkkäilyä, ja muutenkin vasta-asennettu Zenwalk on hyvin käyttövalmis. Audaciouksen kanssa en ikinä päässyt sinuiksi, joten ajauduin käyttämään tämän hetken ylivoimaisesti parasta musiikkisoitinta amaroKia, joka on saatavilla käyttäjän luomana epävirallisena pakettina. Oletusselain on uusin Firefox ja sähköpostiohjelma Thunderbird. Viestintään käytetään monia protokollia tukevaa mutta mielestäni epäkätevää Gaimia. IRC-sovellukseksi paketinhallinnasta löytyy melko pätevä XChat (itse asensin KDE:n ja Konversationin). Eniten minua ihmetytti Irssin ja GNU Screenin puuttuminen, tälläiset kevyet työkalut sopisivat ehdottomasti Zen-tyyliin. Mielenkiintoisimpia ratkaisuja on se, että OpenOffice puuttuu Zenwalkin asennusversiosta kokonaan. AbiWord ajaa asiansa, ja ratkaisu voidaan hyvinkin perustella OpenOfficen nykyisellä raskaudella ja paisuneisuudella. Kunnollista PowerPoint- tai OpenOffice Impress -tyylistä esitysohjelmaa jäin kaipaamaan.

Zenwalk 2.4 + Xfce 4.4 BetaEvolutionaarisuudella tarkoitetaan Netpkg-sovellusta. Kyseessä on yksinkertainen tgz-pohjainen paketinhallintajärjestelmä. Itseäni Netpkg ei vakuuttanut. GUI-sovelluksen käyttöliittymä on kehno vähän väliä esiin pomppivine pikkuikkunoineen (toki paketinhallintaa voi käyttää komentoriviltäkin) ja perustavanlaatuiset päivitykset tuntuivat olevan usein riskipeliä. Lisäksi ohjelmassa tuntuu olevan omituisia bugeja. Esimerkiksi päivitysten jälkeen List upgrades -komento saattaakin alkaa asentamaan uudelleen vasta äsken asennettuja paketteja. Kaiken päivittämistä kerralla ei suositella, koska silloin jotakin todennäköisesti menee rikki, ja tällaiset uudistukset olisi ilmeisesti syytä suorittaa runlevel 3:ssa. Netpkg ei vielä tue useita pakettivarastoja, mutta tälläinen ominaisuus on kehitteillä. Netpkg:n oletuspakettivaraston rajoittuneisuuden vuoksi käyttäjä joutuu usein turvautumaan muualta ladattuihin tgz-paketteihin, jotka asennetaan Netpkg:n tapaisella Pkgtool-ohjelmalla. Paketeista ei sinänsä ole pulaa, koska lähisukulaisuuden ansiosta useimmat Slackware-paketit sopivat suoraan Zenwalkillekin ja toisaalta Zenwalkin käyttäjät ovat aktiivisia paketinrakentajia.

Zenwalking in the Air

Suurimmat ongelmat Zenwalkin kanssa aiheuttivat kuitenkin ei-niin-yllättävästi ATIn näytönohjainajurit. ATIn fglrx-ajurien 3D-kiihdytys ei yksinkertaisesti toimi uusilla kerneleillä. Taistelun jälkeen sain lopulta OpenGL:n toimimaan Zenwalkin tukifoorumeilta löytyneen ohjeen mukaan itse kääntämälläni 2.6.15.4 -ytimellä. Vika ei ole yksin Zenwalkin, vaan ATIn ajurien asentaminen tuottaa tuskaa lähes jakelulla kuin jakelulla.

Asensin alunperin version 2.4. Netpkg-päivitys 2.6:een tuotti myös jonkin verran ongelmia, vaikka ohjeita yritin parhaani mukaan noudattaa. Ongelmista selvittiin Zenwalkin IRC-kanavalla (#zenwalk @ Freenode) pyörivien ystävällismielisten henkilöiden avustuksella.

Zen or Not?

Mutta onko Zenwalk siis hyvä jakelu vai ei? Lyhyt vastaus: kyllä on. Nopeus, keveys, kompaktius ja yksinkertaisuus oikeuttavat tämän jakelun olemassaolon kirkkaasti. Valtaviksi paisuneiden, puolenkymmentä CD:tä vaativien mainstream-jakelujen rinnalla Zenwalk on raikas tuulahdus käytettävyyttä ja selkeyttä. Zenwalk häviää toki ominaisuuksissa suuremmille jakeluille ja Netpkg-paketinhallinta on vielä kehittymätön, mutta ranskalaisjakelun erilainen tapa suhtautua tietokoneen käyttöön on piristävää. Asennettuani Zenwalkin huomasin, kuinka suurta osaa Kubuntun ohjelmista en ikinä käytä tai tarvitse. Zenwalk on periaattessa hyvin käyttövalmis asennuksen jälkeen, mutta minä katsoin tarpeelliseksi parantaa sitä KDE-softalla. Tämä onnistui helposti. Xfce:n keveys ja KDE:n Kio-protokolla sekä amaroKin ja Quantan tapaiset loistavat ohjelmat ovat työpöytäkäytössä mainio yhdistelmä.

Nopeuden, söpön delfiinilogon, coolin nimen ja muiden mainittujen hyvien ominaisuuksien lisäksi Zenwalkin suurimpia etuja on pieni mutta ystävällinen ja aktiivinen yhteisö. Tyhmiinkin kysymyksiin vastataan ystävällisesti, ja paketteja rakennetaan lähes fanaattisella innolla. Hyvänä esimerkkinä Zen-yhteisön innosta on TuxGames-sivusto, joka tarjoaa lukuisia valmiita tgz-pelipaketteja, jotta ihmisten olisi helpompaa asentaa pelejä järjestelmäänsä.

Kunhan paketinhallintaa saadaan hieman viilattua, Zenwalk Linuxilla on edellytykset nousta kaikkein suosituimpien jakelujen joukkoon. Zen is the way to go!

Tilannepäivitys: Zenwalk 2.8

Zenwalk 2.8 + Xfce 4.4 BetaPaljoa ei ole muuttunut, mutta kaikki muutokset ovat olleet positiiviseen suuntaan. Tärkeimpänä, Netpkg-sovellusta on parannettu. Nyt ohjelma tukee useita pakettivarastoja ja GUI sallii pakettien hakemisen. Hyvänä lisänä nyt myös ZenGamer-projektin paketit löytyvät kätevästi Netpkg:n kautta. Tärkeimpiä uusia mukaan otettuja sovelluksia lienevät videoeditori Avidemux ja Bittorrent. Myös Gnome on nyt virallisesti saatavilla, vaikka se ei minua kiinnostakaan. Kaipaamani Irssi-pakettikin löytyy, tosin ei Netpkg:sta.

Zenwalk 2.8 + KDE 3.5.3Vaikka muuten järjestelmäni on täysin 2.8, käytän vielä 2.6-version kerneliä (2.6.16.16), jolle fglrx 8.25.18 -ajurit asentuivat kätevästi suoraan installerilla - mitään poppakonsteja ei tarvittu. Uudempia ajureita en ole kokeillut. Päivitys 2.8-versioon sujui täysin ongelmitta. Kuluneiden reilun kahden kuukauden aikana ei muitakaan ongelmia ole ollut lukuun ottamatta KDE 3.5.3:n päivitystä. Current-pakettivarastolla oli väärä riippuvuustiedosto, minkä johdosta http-protokolla lakkasi toimimasta Kioa käyttävissä sovelluksissa. Korjaukseksi riitti loitsu 'netpkg krb5 cyrus-sasl' mikä asensi puuttuneet osaset.

Zenwalkista on nykyään myös olemassa Live CD-versio. Pikaisen kokeilun perusteella ZenLive vaikuttaa yhtä vakuuttavalta kuin perusjakelukin. Omalla koneellani avoimen lähdekoodin ati-ajurit tosin aiheuttavat ongelmia (kuten kaikilla muillakin jakeluilla), mutta kakkoskoneella ZenLive toimi mainiosti.

Vaikka parannettavaa toki vielä löytyy, Zenwalk on saavuttanut vaiheen, jossa voin suositella sitä varauksetta kaikille muille työpöytä-Linuxia etsiville paitsi niille, joille pakettivaraston koko on henki ja elämä.

Tilannepäivitys: Zenwalk 3.0

Zenwalkin versio 3.0 ei tuonut järin paljoa uutta, lähinnä piti jakelun ajassa. Nyt muutoksia on näköpiirissä paljonkin - netpkg-paketinhallinnasta ollaan siirtymässä slapt-getiin ja Gslaptiin, ytimen versio 2.6.18 tekee tuloaan ja 3.2:ssa nähdään mahdollisesti jo Xorg 7.1.

Suomenkielinen Zenwalk-yhteisö on myös syntymässä. Foorumi löytyy nykyään Vaihtoehto.orgin palvelintilasta. Suora osoite on http://zenwalk.vaihtoehto.org.

Zenwalk Linux 2.4-3.0

KategoriaPisteet 4-10
Asennus & konfigurointi8
Hallintatyökalut7
Paketinhallinta7
Nopeus9
Yleinen toimivuus9
Ulkoasu9
Yleisarvosana8.2

26.5.2006, päivitetty 26.9.2006